7 Ekim 2013 Pazartesi

"İlk Yıllarda Beslenme" Semineri

6 Ekim Pazar günü Ritz Carlton'da Anneysen ve SMA sponsorluğunda düzenlenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı/ Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı olan Prof.Dr.Benal Büyükgebiz'in "İlk Yıllarda Beslenme" konulu seminerine katıldım. Sosyal medyada da #ilkyillardabeslenme hashdag i ile paylaşımlarda bulunuldu.

Enes ve Berâ ' nın her ne kadar ikiz de olsalar farklı karakterlere ve farklı damak zevklerini sahip olmaları ve hala rondoyla yaşayan bana iyi bir eğitim oldu.

Büyükgebiz öncelikle rondoyu eve sokmayın diye kesinu talimat verdi ve biraz rahat anne olmamızı tembihledi.

Rahat anne derken "istediği şekilde yesin" ya da "başka türlü yesin"
"Şu saatte yemesi lazım" değil de "bizle beraber yesin" ya da "istediği zaman yesin" demek istiyorum dedi. Ama ikizlerde istediği zaman yesin ve bizle beraber yesin zor iş:/

Alabildiğim notlar şöyle;


BÜYÜME:

Büyüme, enerji (şeker-yağ), protein, mineral ve vitamin gerektiren biyolojik bir olaydır. Bunlar ağızdan alınan yiyeceklerden temin edilir.

Bebek anne karnında bir hücreden ortalama 3- 3.5 kg'ya kadar büyür. Bu ağırlık 1 yaşında 3 katına ulaşır. Boyu ise ortalama 74 cm olur. İlk 6 aylık dönemde bebeklerin doğum kilosunun 2 katına çıkması beklenir. İkinci 6 aylık dönemde de yine 2 katına çıkması gerekse de büyüme hızı düştüğü için genelde bu dönemde ilk 6 aylık dönem gibi kilo artışı olmaz. Bu yüzden 3 katı denir, bu da 3- 3,5 kg doğan bir bebeğin 1 yaşında 9-9,5 kilo olmasıdır.

Büyüme hızı doğumdan sonra giderek yavaşlar, ilk aylarda 900 gr, 1 kg alan bebeklerin kilo artış oranı devam eden aylarda 100, 150 gr.'a düşer. Büyüme hızı ergenlik döneminde yeniden hızlanır.

Büyüme hızı arttıkça iştah artar.
Büyümenin durması ile birey çocukluktan ergenliğe geçer.

İlk 6 Ay Anne Sütü! - 4.Ay'dan Önce Ek Besine Başlanmamalı!

Bu konuda tüm uzmanlar aynı görüşte ama sütün yetersiz olduğu durumda ilk olarak mama veya inek sütü yerine formül mamalara başlanmalı.

Atopi (Alerjik reaksiyon) riskine karşı 4.aydan önce ek besine başlanmamalı.


Çocukların demir depoları yetişkinlere göre çok daha azdır bu yüzden anemi riski daha yüksektir. Bu yüzden demir açısından zengin besinler listenizin en başında olmalıdır.

İkinci 6 aylık dönemde bebek yeşil yapraklı sebzeler ve haftada 2 gün balık yiyorsa balık yağına gerek yoktur.
/Biz Enes ve Berâ' ya hiç balık yağı kullanmadık/

Bebeğin kakası kötü kokuyor ve beze yapışıyorsa, yağlı olduğunu anlarız. Bu da emilim bozukluğuyla ilgili bir problemin olabileceğine işarettir. Buna dikkat edilmeli.

BESLENME
Beslenme, reflekslerle gerçekleşen sıvı/gıda alımıyla başlayan istemli olarak ağız yoluyla besin alımı ve çiğneme, yutmayla süregelen bir beceri kazanma sürecidir.

Bebeğin beslenme becerileri ve lezzet kütüphanesi gelişimi için ikinci 6.aylık dönemde giderek artan ve katılaşan besinleri alması gerekir.


Bebeklerin 6.ve 7.ayları püskürtme ve öğürme dönemiyken 8. 9. ve 10. ayları ısırma, çiğneme ve yutma dönemidir.

İŞTAHSIZLIK:

Ağız yoluyla beslenmede karşılaşılan isteksizlik, kişinin ağız yoluyla yeterli/dengeli beslenememesi, sağlıklı çocukta organik, psikososyal ve davranışsal sorunlar nedeniyle yaşanan beslenme güçlüğüdür...

İştahsızlık hikayesi uzun-kısa süreli olabilir, normal yeme süreci vardır. Büyüme ve beslenme bozukluğu yetersizliği için risktir.


Çocuk sebze grubundan 1-2, meyvelerden 1-2 tanesini yiyorsa sorun değil. Hepsini vermeye çalışmayın.
Sebze ve meyve aynı gruptadır. Çocuğunuz meyve yiyorsa, sebze yemiyor diye üzülmeyin.

Çocuğa seçme özgürlüğü verin. Her şeyi yemek zorunda değil! Siz herşeyi yiyor musunuz? İstediklerini, sevdiklerini yedirin.

Özellikle çocuğuna bakmak, sağlıklı beslemek için işinden ayrılan annelerin çocuklarından beklentileri daha fazla oluyor. "Ben senin için işten ayrıldım, sen yemiyorsun" denmesi, böyle davranılması çok yanlış!

Çocukla yemek konusunda güç kavgasına girerseniz kaybeden siz olursunuz! O yüzden boşuna uğraşmayın.

Her baskı bir tepki geliştirir. Baskıcı olmayın.

Yemek saati, beslenme saati diye tepinmeyin. Yalnız yemeğe zorlamayın. Bırakın sizinle birlikte yesin. Ya da siz onunla birlikte yiyin.

Büyük çocuksa "hangisinden yemek istersin?" diye sorun, seçim yapmasına izin verin

Yoğurt yemiyor diye üzülmeyin. Siz oturup bir kase yoğurt yiyor musunuz? Bir kasr yoğurt vereceğinize menüyle birlikte yemeğin yanında verin ya da içine bir şeyler katın. Seveceği hale getirin.

Yemediği besinleri dönüştürün, farklı sunun. Kabağı illaki haşlamak zorunda değilsiniz, mücver yapın yedirin. Yumurtayı rafadan yerine omlet yapıp yedirmeyi deneyin.

Çocuklar sanılanın aksine ıslak besinlerini sevmez, sebze- meyve pürelerini yediremiyorsanız kuru verin.
Yedirirken çocuğun arkasından koşturmayın, sofra adabını öğretin. Yemeği maka sandalyesinde, büyüdüğünü de sizinle masada yesin.

Umarım faydalı olmuşumdur size.

Sevgiler

*fotoğraf pinterestten alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder